NĚCO O SYROVÁTCE

11.07.2014 10:43

Syrovátka: Superzdravý nízkotučný nápoj i dietní svačinka

| Autor: Martina Machová | Rubrika: Zdraví
 

Syrovátka, zbytkový produkt při výrobě tvarohu a sýrů, může být vzhledem ke svému unikátnímu složení skvělým nápojem i potravinou při redukčních dietách. Syrovátka má navíc blahodárný vliv na pokožku, imunitní systém i střevní mikroflóru.

Syrovátka (tzv. mléčné sérum) je zbytkovým produktem mlékárenského průmyslu. Průhledná nebo lehce zkalená žlutavá tekutina vzniká při výrobě tvarohu a sýrů, kdy se vysrážená mléčná hmota odděluje od tekutiny – syrovátky. Syrovátka se pak podle výrobního postupu dělí na sladkou a kyselou. Množství nutričně cenných látek (vitamínů, minerálů a dalších) pak závisí na kvalitě mléka a také na výrobním procesu. Syrovátku můžete koupit jak kravskou, tak třeba i nutričně velmi ceněnou kozí.

 

Dneska poklad, dříve odpad

Dříve se syrovátka s oblibou používala jako výživná součást krmiva pro jateční zvířata. Naše babičky a prababičky si s ní kvůli zachování mladistvého vzhledu a pěkné pleti omývaly obličej. Občas našla uplatnění i v kuchyni. Dnes najdeme syrovátku v mnoha potravinářských výrobcích, zdravých i nezdravých. Syrovátka, přesněji snad syrovátkové bílkoviny (proteiny), jsou vzhledem ke svým vlastnostem nenahraditelnou součástí mnoha nápojů a potravinových doplňků pro sportovce.

 

Bílkoviny, vitamíny, minerály a MINIMUM TUKU!

Sušená syrovátka v prášku obsahuje 71 % laktózy (mléčný cukr), 10 – 13 % bílkovin, asi 1 % tuku, 7 – 9 % minerálních látek (výsledné poměry po smíchání s vodou jsou samozřejmě jiné). Syrovátkové bílkoviny patří mezi velmi kvalitní a lehce stravitelné tzv. komplexní bílkoviny, proto jsou cennou surovinou pro výrobu speciálních výživových doplňků pro sportovce. Syrovátka oproti mnoha jiným výrobkům z mléka obsahuje pouze nepatrné množství tuku, což z ní činí skvělý zdroj energie a živin při redukčních dietách. Z vitamínů jsou zastoupeny: vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6, B12), vitamín H a E a také nepatrné množství vitamínu C. Z minerálních látek můžeme jmenovat hořčík, vápník, draslík, fosfor, sodík a nedostatkový zinek. A pozor, syrovátkové kyseliny zlepšují vstřebávání vápníku.

 

Úžasný laktoferin: Aneb pro dietu i zdraví

Jednou ze syrovátkových bílkovin je i zajímavý laktoferin, ten nejenže zvyšuje absorpci železa ve střevě, ale také střeva chrání před působením nebezpečných bakterií. S velkou pravděpodobností má i protizánětlivé účinky. Dle některých výzkumů z posledních let se dokonce zdá, že tato bílkovina zpomaluje růst rakovinných buněk.

 

Skvělý nápoj při redukční dietě

Kvalitní syrovátkové nápoje (ze sušené syrovátky nebo přímo z „tekuté“ ochucené syrovátky) mohou být skvělým nízkotučným nápojem s vlastnostmi potraviny, který obsahuje řadu cenných látek a přirozeně málo tuku. Navíc syrovátka pomáhá udržovat a obnovovat tzv. „přátelskou“ střevní mikroflóru. To má kladný vliv nejen na dobré zažívání, ale i na imunitní systém!

Dalším redukčním bonusem je, že syrovátka disponuje nízkým glykemickým indexem. Můžeme ji tedy směle zařadit např. místo svačiny do dietního jídelníčku. Ovocnou šťávou ochucenou syrovátku koupíme v některých sýrárnách a potravinových řetězcích, sušenou k přípravě nápojů a jídel i v lékárnách, prodejnách zdravé výživy i mnohých běžných obchodech.

 

Štíhlá i krásná

Naše babičky si dobře všimly, že syrovátka prospívá nejen zvířatům, ale i jejich pleti a rády ji používaly k omývání pokožky. Syrovátka má totiž příznivý vliv na přirozené pH pokožky, a proto je doporučována k zevnímu použití například i při akné a lupénce. Nicméně vzhledem k jejímu blahodárnému působení na střevní mikroflóru a imunitu, působí na pleť nejen zevně, ale zevnitř! I proto ji někteří odborníci doporučují jako skvělý nápoj při očistných kůrách.

Avšak pozor, i syrovátka má své mínusy, pokud se jí zkonzumuje velké množství, pocítíte to nejen vy, ale možná i okolí – budete trpět plynatostí.